Opvoedingstips

Hoe voed je een hond op zodat jullie samen kunnen genieten zonder veel problemen? Omdat we graag hebben dat onze pups een leuke thuis krijgen, willen we alvast volgende opvoedingstips zeker meegeven. Zo bent u het ideale baasje voor de ideale pup.

Heeft u zelf een goeie tip of heeft u een vraag over uw pup? Laat het ons weten, dan voegen we het graag aan ons lijstje toe.

Contacteer ons
Opvoedingstips

Mijn pup, de eerste weken

Voldoende rust
In het begin dat je je pup thuis hebt, heeft hij wat tijd nodig om zich aan te passen, zal hij een beetje spelen, maar moet hij net als een mensenbaby, nog veel rusten.

Gewoontes aanleren
Het is belangrijk om je pup van jongsaf onmiddellijk aan alle, regelmatig voor hem voorkomende situaties te wennen, onder meer andere dieren, kinderen, het verkeer, enz.

Maak er een gewoonte van hem pas zijn voer te geven als je zelf je maaltijd hebt beëindigd. Wees daarin consequent, zo gaat hij niet om eten bedelen.

Laat zien wie de baas is, want je hond heeft dit nodig. Hij is immers een roedeldier, waarin ook een rangorde is.

Bij ongewenst gedrag is het enkel als je je hond op heterdaad snapt, dat hij ook begrijpt waarom. Alleen op die manier leert hij zijn ‘streken’ af…

Wil je je pup snel ‘goede’ manieren leren, dan ga je best eens naar de hondenles met hem. Hij wordt er nog een stuk socialer door en voor de baas is het een plezier om te zien hoe snel zijn pup bijleert. Ook bijvoorbeeld overmatig blaffen bij volwassen honden kan in de hondenschool afgeleerd worden.

Wagenziek
Mijn pup is wagenziek, wat moet ik nu ? Best neem je hem iedere dag voor een heel korte afstand mee in de auto, zijn stress zal telkens verminderen en binnen de kortste keren ben je van zijn probleem verlost !

Voeding

Pups
Jouw pup heeft een aangepaste puppykorrel nodig, want hij groeit heel snel. Belangrijk : Let erop dat kinderen de hond met rust laten terwijl hij eet.

Volwassen honden
Voor volwassen honden is er keus te over aan goede hondenvoeding. In de betere dierenspeciaalzaak of bij je dierenarts kan je terecht met je vragen, want de voeding kan serieus verschillen naargelang de precieze noden van je hond. (klein, middelgroot of groot ras, jonge of oudere hond, pathologieën, enz..)

Beenderen
Fijne beenderen zoals van duif, konijn of kip mag je je hond absoluut niet geven om op te knagen. Dit kan écht levensbedreigend zijn!

Drinken
Let er ook op dat hij steeds proper drinkwater ter beschikking heeft. Indien je hond last heeft van lopende ogen, dan geef je hem best flessenwater te drinken.

Een gezonde hond

Wil je je hond in goede gezondheid houden, laat hem dan jaarlijks inenten door je dierenarts.
Dit is heel handig omdat je hem dan meteen een check up kunt laten doen én ook je hond laten ontwormen (minimaal 2x per jaar).

Wandelen houdt je hond fit
Je hond regelmatig uit wandelen nemen, ermee ravotten, en hem de nodige beweging geven, dit in combinatie met de juiste hoeveelheid evenwichtige voeding, vermijdt dat hij zwaarlijvig wordt. Indien nodig, kan je aangepaste dieetvoeding vinden bij je dierenarts en zeker ook bij de betere dierenspeciaalzaak.
Springoefeningen, overdreven lange wandelingen en trappen oplopen zijn voor een nog niet uitgegroeide jonge hond, zeker en vast te vermijden, dus :
Belangrijk !!! Tussen zijn derde en achttiende maand neem je als maatstaf voor de maximale duur van zijn wandelingen 5 minuten per maand ouderdom. (bv op drie maand mag je met je pup 15 min. wandelen, op 10 maand is dat 50 minuten)

Je hond wassen
Wat het wassen betreft, best doe je dat met een voor hem bestemde hondenshampoo.

Speelgoed
Goed hondenspeelgoed koop je best in een speciaalzaak. Hij mag het niet kapot kunnen bijten, anders komen er vroeg of laat ongelukken van. Of geef hem anders een tennisbal, daar is hij ook al een hele tijd zoet mee…

Met de hond op vakantie

Diarree tegengaan
Wil je niet dat je hond diarree krijgt tijdens je vakantie of niet wil eten, vergeet zijn gewone voer dan niet.

Vraag raad aan de dierenarts
Informeer ruim een maand voor je vakantie bij je dierenarts of je hond in orde is met zijn vaccinaties voor het land of de streek waar je heengaat.

Zwemmen op vakantie… ook voor je hond!
In zee zwemmen vinden heel wat honden gewoon zààààlig ! Maar… Vergeet niet hem nadien grondig met zoet water af te spoelen, anders krijgt hij huidirritaties.
Veel succes met je huisgenoot !!!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookiebeleid. Meer info